Vertaling York - Bladerbeer

Ga naar de inhoud

Vertaling York

Vertaling
Onlangs nog uitgebreid door verlegging van de grenzen, ligt York bij het punt waar de rivier de Ouse en de Fosse samenkomen. Deze Romeinse nederzetting werd achtereenvolgens bezet door de Angelsaksen en Vikingen. Het bleef een religieus en handelscentrum van betekenis tijdens de middeleeuwen, en het ging pas slechter toen de Industriële revolutie aan York voorbijging.
Dit is een zegen gebleken, aangezien York veel van zijn middeleeuwse erfgoed behield, in tegenstelling tot nogal wat noordelijke steden die in de 19e eeuw helemaal op de schop gingen om tegemoet te komen aan de snel groeiende behoefte aan industrie. York is daarom een van de mooiste middeleeuwse steden van Engeland, met een rijke oogst aan toeristen als resultaat.
York Minster, waar Engelands tweede aartsbisschop zetelt, is de grootste gotische kathedraal in Noord-Europa. Al sinds de 7e eeuw staat er op deze plek een kerk, maar de kathedraal is grotendeels herbouwd vanaf de 13e eeuw. Hij werd in 1472 ingewijd en in gebruik genomen, om ons eraan te herinneren dat de grote kathedralen die we zo bewonderen soms pas na meerdere mensenlevens werden voltooid. Sinds die tijd overleefde York Minster verschillende rampzalige branden, en de restauratie gaat nog steeds door. De Great East Window is goed voor het grootste middeleeuwse gebrandschilderde raam ter wereld.
De compacte oude stad, omringd door goedbewaarde muren met poorten die uitnodigen tot een wandeling met een prachtig uitzicht over de stad, is een feest om te verkennen. Het middeleeuwse centrum heeft charmante straten zoals de beroemde Shambles, en talrijke wandelpaden die sluipsteegjes ( snickelways ) worden genoemd. Ze hebben vaak zonderlinge namen als Lady Peckett's Yard (Zoenhof) of Mad Alice Lane (Laan van gekke Alice). Het Normandische kasteel van York is afgebroken, maar Clifford's Tower (een vierblad-donjon) staat nog op de oorspronkelijke heuvel (motte), en er zijn op het terrein wel gebouwen van later datum bewaard – binnenplaatsen, een vroegere gevangenis en een interessant museum. York heeft een heleboel oude kerken, de meeste uit de middeleeuwen, en een massa pubs. En voor wie houdt van georganiseerde evenementen is er in York altijd wel een festival aan de gang.
telefoon: 0318-769318 of 06-48099028
Terug naar de inhoud