Vertaling Visingsö - Bladerbeer

Ga naar de inhoud

Vertaling Visingsö

Vertaling
Volgens de legende is het eiland Visingsö ontstaan toen de reus Vist een klomp turf in het Vätternmeer gooide zodat zijn vrouw zonder natte voeten de overkant kon halen. Visingsö is een 14 km lang, schraal eiland in het zuidelijk deel van het op twee na grootste meer van Zweden. Het eiland is geliefd om zijn landelijkheid, historische bezienswaardigheden, onberispelijk schone stranden, en uitzichten over het meer vanaf bijna iedere plek.
Visingsö was waarschijnlijk in de steentijd al bewoond; het aantal grafheuvels legt getuigenis af van een aanzienlijke prehistorische populatie. Er zijn ook behoorlijk wat graven uit de Vikingtijd.
In de 12e en 13e eeuw was kasteel Näs, op de zuidpunt van het eiland, de zetel van de Zweedse koning. In 1318 brandde het kasteel af; het is grotendeels verdwenen in het meer, maar wat ervan rest is de moeite van een bezoek waard. Begin 17e eeuw lieten graven van het aristocratische geslacht Brahe het kasteel Visingborg bouwen. Na 1680 stond het een paar jaar leeg, waarna het gebruikt werd om Russische krijgsgevangenen vast te houden, en het verhaal gaat dat zij het kasteel in 1718 in brand staken; tegenwoordig rest nog één vleugel – een indrukwekkend gezicht. In de jaren 1830 leidde een vooruitziend plan van de Zweedse marine, ten behoeve van benodigd materiaal voor de scheepsbouw, tot de aanplant van het Elkskogen – 360 hectare eikenbos. Maar tegen de tijd dat de eiken tot volwassen bomen waren uitgegroeid, was hun hout niet langer nodig. Daarom kun je hier verdwalen in een indrukwekkend woud van eiken, het grootste in Zweden.
Wandel- en fietspaden voeren je door een landelijke idylle van weilanden, velden met bosbessen en, natuurlijk, het bos. Visingsö is doordrenkt van geschiedenis, verhalen en legenden, in een van de meest schilderachtige gebieden van Zweden.
telefoon: 0318-769318 of 06-48099028
Terug naar de inhoud