Streetjazz en andere dansen - Bladerbeer

Ga naar de inhoud

Streetjazz en andere dansen

Vertaling
Van breakdance naar hiphop
Hiphop is een jongerencultuur die rond 1970 ontstond in de Bronx, een arme buurt in New York. De meeste jongeren die daar in getto’s woonden, waren kinderen van immigranten uit Afrika en Puerto Rico. Dj's hadden een leidende rol, en namen pioniers als Grandmaster Flash en Afrika Bambaataa als voorbeeld. Ze maakten nieuwe muziek door op draaitafels nummers van platen te mixen. Zo ontstond een levendige dansscene met een grote rol voor breakdance.

Breakdance-battles
Dansers vormden een crew en hielden breakdance battles: wedstrijden van twee of meer b-boys tegen elkaar. Het ging er nu niet om te winnen door te vechten maar door zo veel mogelijk ingewikkelde acrobatische bewegingen te laten zien in de dans. Wie met kracht en lenigheid het meeste indruk maakte op het publiek, ging met de prijs naar huis.

Filmsterren
Breakdance-battles tussen gangs kregen al snel een plaats in Amerikaanse films als Wild Style (1983), Flash Dance (1983) en Beat Street (1984). Vaak waren de dansers zelf de acteurs in de film die hun verhaal vertelde. Er waren in die tijd nog bijna geen professionele dansers die zulke rollen goed konden spelen in een film. Dansers van een crew werden filmsterren.
Breakdance wordt tegenwoordig in één adem genoemd met hiphop. In de hiphopdans gaat het meer om het voetenwerk dan om de acrobatiek die bij breakdance zo'n grote rol speelt. De hiphopdans hoort bij de hiphopcultuur, net als rap, graffiti en dj-ing.

telefoon: 0318-769318 of 06-48099028
Terug naar de inhoud