Linedance en andere dansen - Bladerbeer

Ga naar de inhoud

Linedance en andere dansen

Vertaling
Het verhaal van de Amerikaanse linedance
Rond 1800 was in Amerika de contradans heel populair. Het was een volksdans waarin dansers in twee rijen tegenover elkaar dansten. Uit deze volksdans is later de Engelse squaredans ontstaan.

Linedancing
De linedance heeft vorm gekregen vanuit de contradans, en veel passen zijn hetzelfde. Maar een groot verschil is natuurlijk dat je voor de contradans een partner nodig hebt, en voor linedancing niet. In de moderne linedance zitten drie soorten passen van de contradans: scuffs, hitches en hooks.

Country & western
In het Europa van de 19de eeuw hadden veel mensen geen werk en te weinig eten. Ze trokken naar Amerika om daar een nieuw leven op te bouwen. Als ze iets te vieren hadden, deden ze dat met een dans uit hun eigen land. De Amerikaanse contradans 'leende' toen danspassen uit de Europese volksdansen.  Zo ontstond een nieuwe muziek- en dansstijl: country & western. In de jaren 1930 werd country- en westernmuziek heel bekend, dankzij de radio.
Rond 1980 kwam de film Urban Cowboy uit, met John Travolta. Deze film was een hit in de bioscopen, waardoor country & western ontzettend populair werd.

Achey Breaky Heart
Na 1992 bereikte linedancing opnieuw een hoogtepunt dankzij de hit Achey Breaky Heart van de Amerikaanse countryzanger Billy Ray Cyrus. In dat nummer zingt hij over zijn gebroken hart. In Engeland sloeg dit lied en de dans die erbij hoorde ook erg aan. Het liep storm op de dansscholen die inmiddels cursussen linedance hadden opgezet.

telefoon: 0318-769318 of 06-48099028
Terug naar de inhoud