Seizoensgedicht - Bladerbeer

Ga naar de inhoud

Seizoensgedicht

Seizoensgedicht
Lentegedicht 2021
Een haiku is een drieregelig gedicht van zeventien lettergrepen, volgens een verdeling van 5-7-5. De dichtvorm ontstond in Japan in de 17e eeuw.
 
Haiku-dichters leggen zich van oudsher toe op vanzelfsprekende zeggingskracht. Volgens meesterdichter Matsuo Bashō (1644-1694) ging het erom ieder gewoon woord zijn oorspronkelijke kracht terug te geven. Hij raadde zijn leerlingen aan om elke haiku die ze schreven woord voor woord te proeven: Neem duizendmaal uw gedicht op de lippen.

In veel Japanse haikus komt het seizoenwoord voor, zo ook in dit lentegedicht van Kobayashi Yataro (1763-1827). Yataro kreeg van jongs af aan veel verlies te verwerken en leefde een tijdlang in grote armoede. Hij gaf zichzelf de dichtersnaam Issa. Zijn haiku is opgenomen in het boek Haiku. Een jonge maan, van J. van Tooren (Meulenhoff, 1987).

Ad Beenackers bespreekt  meer dan honderd haikus in zijn boek Oude Emmer, verhoor mijn gebed (Meulenhoff, 2005). Hij legt een verband tussen de haiku-dichtvorm en de kunst van het penseelschilderen die in de 13e eeuw vanuit China in Japan werd geïntroduceerd. Bij zon schildering ging het erom een impressie uit de natuur met minimale middelen in een krachtig beeld op (rijst)papier te zetten. Dit is ook wat Issa met zijn haiku doet, en hij heeft maar één penseelstreek nodig:
Luister hoe het gedicht klinkt.
Hoe doodeenvoudig
verscheen vandaag de lente:
een zachtblauwe lucht.
telefoon: 0318-769318 of 06-48099028
Terug naar de inhoud